Laserska Epilacija

Šta je laserska epilacija i kako funkcioniše?

Laserska epilacija predstavlja trajnu, komfornu i učinkovitu metodu uklanjanja neželjenih dlačica sa različitih regija lica i tela. Ova estetska procedura je odobrena još 1997. godine od strane FDA. Kod nas u Beuty Spot-u radimo tretman sa najefiksnijim medicinskim laserom na svetu Lumenis LighSheer Desire, poslednjom unapredjenom verzijom ovog aparata.

Laserska epilacija funkcioniše po principu fototermolitičkog procesa – revolucionarnog procesa pomoću kojeg se neželjene dlačice uklanjaju na precizan, kontrolisan i po okolna tkiva bezbedan način. 

Laserska svetlost širokog spektra najpre dolazi u dodir sa površinom kože. Zahvaljujući procesu selektivne fototermolize, laserski zrak je usmeren isključivo na pigment melanin – supstancu koja se nalazi unutar folikula dlake i koja joj daje prebojenost. To znači da svetlost prolazi kroz površinu kože i stiže do tačno određene dubine na kojoj se nalazi folikul. Fotoni laserskog snopa u fototermolitičkom procesu bivaju apsorbovani od strane ćelija koje sadrže primarni pigment naše kože i kose – melanin. Apsorpcijom svetlosti od strane melanina oslobađa se toplota koja destruktivno deluje na bazalne stem ćelije folikula koje su odgovorne za rast dlake. Upravo se u ovome i ogleda glavna prednost laserskog uklanjanja dlaka – fototermoliza je usmerena isključivo na oštećenje i uništenje same dlake, dok okolne strukture tkiva i kože ostaju netaknute. 

Rizici

Da li je laserska epilacija štetna?

Laserska epilacija je medicinska procedura trajnog uklanjanja neželjenih dlačica koje rastu na površini lica i tela. Lasersko uklanjanje dlaka je neinvazivna metoda odobrena od strane FDA kojom se selektivno cilja pigment unutar folikula dlake. Pod uticajem ovog procesa, poznatog kao fototermolitički proces, dlaka biva uništena a okolne strukture kože ostaju intaktne. Samim tim, epilacija laserom je izuzetno bezbedna procedura za pacijenta koja je usmerena samo na folikul dlake.

Upravo zbog svog ograničenog dejstva, ova procedura se može bezbedno primenjivati i na području pazuha i prepona jer ni na koji način ne ugrožava duboko smeštene žlezdane strukture. Toplota koja se oslobađa prilikom fototermolize trajno uništava strukture folikula, zajedno sa njihovim stem ćelijama, ne remeteći okolna tkiva. Zahvaljujući takvom svom dejstvu, laserska epilacija predstavlja bezbednu i pouzdanu metodu trajnog uklanjanja neželjenih dlačica sa lica i tela.

Tretman

Često postavljana pitanja

Lumenis LightSheer Desire laser u potpunosti uklanja dlake, dok dlake tretirane IPL-om sporije rastu i nakon kraćeg perioda opet su prisutne. IPL emituje visoku temperaturu koja može da ošteti kožu, dok laser Lumenis LightSheer Desire ima u sebi sistem hlađenja i sam tretman čini prijatnim za vas. IPL svetlosni snop se „ rasipa“ i nekontrolisano deluje na ostatak kože koju ne želite da tretirate, dok je laserski snop kontrolisan i usmeren na folikul dlake. Za razliku od IPL-a laser Lumenis LightSheer Desire može uspešno da tretira sve tipove kože.

Ne bi trebalo čupati dlačice iz korena (depilacija voskom, čupanje pincetom), 3-4 nedelje pre laserske epilacije, kao ni izbeljivati dlake. Dozvoljeno ih je brijati, skraćivati makazicama ili koristiti depil kremu. Na sam tretman je poželjno doći tako što ćete izbrijati dlačice veče pre tretmana.

S obzirom da se najbolji rezultati postižu kada je dlaka u aktivnoj fazi rasta, tretman je potrebno ponoviti nakon 4 do 6 nedelja. Serija se najčešće sastoji od 5-6 tretmana.

Gde se nalazimo?